“International Workshop on Particulate Matter, Black Carbon and the Effects on Climate Change” Çalıştayı

İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Çevre Mühendisliği Öğretim Üyesi Doç. Dr. Burcu Onat’ın yürütücüsü olduğu ve Newton-Katip Çelebi Fonu kapsamında TÜBİTAK tarafından desteklenen, “International Workshop on Particulate Matter, Black Carbon and the Effects on Climate Change” konulu çalıştay, 16-17 Mayıs 2019 tarihlerinde gerçekleştirildi.

İstanbul Üniversitesi Baltalimanı Sosyal Tesislerinde gerçekleşen ve partikül madde, siyah karbon ve iklim değişikliği konuları ile ilgili son gelişmeleri paylaşmak, İngiltere’den ve Türkiye’den bilim insanlarını bir araya getirerek bilimsel ve teknolojik ilişkileri geliştirmek amacıyla gerçekleştirilen çalıştay, İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Burcu Onat’ın açılış konuşması ile başladı.

Konuşma sonrasında, İstanbul Üniversitesi konservatuar öğrencilerinin gerçekleştirdiği müzik dinletisinin ardından oturumlar başladı.

Çalıştayın önemli konuşmacılarından, Birmingham Üniversitesinden Prof.Dr. Roy Harrison “Global trends, sources and speciation of carbonaceous particulate matter” başlıklı sunumunda karbonlu partiküllerin küresel veri setinin mevcut durumundan bahsetti.

Orta Doğu Teknik Üniversitesi Çevre Mühendisliği Öğretim Üyesi, Prof.Dr. Gürdal Tuncel “Chemistry of precipitation from parts of Turkey” başlıklı sunumunda, Türkiye'de yağmur suyu kimyasında ki değişkenlikten söz etti.

Marmara Üniversitesi Çevre Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof.Dr. Sinan Keskin ve Bülent Ecevit Üniversitesi Çevre Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof.Dr. Yılmaz Yıldırım moderatörlüğünde gerçekleştirilen 1. ve 2. oturumda, Birmingham Üniversitesinden Dr. James Allan karbonlu partiküllerin mikrofiziksel özellikleri ve kaynakları hakkında bilgiler paylaşırken, Dr. Leigh Crilley karbonlu partiküllerin kaynak dağılımında kullanılmasından söz etti.